Meny

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket

Vi er klare for gutteboom

Norges største håndballklubb Randesund IL håper at håndballherrenes VM-suksess vil bidra til at mange unge gutter nå får opp øynene for denne idretten.

2017-02-02
oysteinrandesund


HAR TROEN: Kanskje kan en VM-medalje fylle norske håndballhaller med gutter. Styreleder Jostein Devold i Randesund IL Håndball håper håndballherrenes VM-suksess nå skal gjøre det lettere å drive rekrutteringen på guttesiden. Her på besøk til Randesund Gutter 12 i Sukkevannshallen mandag. Foto: Inger M. Witteveen

 

Randesund IL er en av klubbene som er godt stilt, med guttelag i alle årsklasser. Med det har ikke alltid vært like lett å få guttene ut på parketten.

Bevisst guttesatsing

– Vi har satset på guttehåndball i mange år. Allerede fra ung alder, syv år, skal det settes sammen lag, forteller Jostein Devold, styreleder for håndballen i Randesund.

Og mener at gode trenere og interesserte foreldre er nøkkelen til et godt sosialt miljø, slik at spillere vil trives og fortsette.

LANG FARTSTID: Jostein Devold, som har vært styreleder Randesunds håndballgruppe siden "en gang rundt århundreskifte". har ambisjoner om å øke gutteandelen utover dagens en tredel i handball. Foto: Inger M. Witteveen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LANG FARTSTID: Jostein Devold, som har vært styreleder for Randesunds håndballgruppe siden «en gang rundt århundreskiftet», har ambisjoner om å øke gutteandelen utover dagens en tredel i handball. Foto: Inger M. Witteveen

Klubben skal fremover bruke betydelige økonomiske ressurser for styrke trenerstaben. Blant annet skal alle ha gjennomføre trenerkurs.

– Det skal gjøre oss ytterligere rustet til å få med flere gutter, sier styrelederen, som tror herrenes innsats i VM vil motivere mange unge guttehåndballspillere.

– De ser at det går an å bli ordentlig god, til og med proff i utlandet.

 

FORNØYD ADMINISTRASJON: Det er god stemning på klubbhuset til landets største håndballklubb, Randesund IL, etter herrenes VM-sølv. Sportsutvikler Sverre Mansaas Bleie (foran), håndballsjef Mona Nordvik, trenerkoordinator Louise Pedersen og klubbsjef Øystein Konradsen. Foto: Inger M. Witteveen

FORNØYD ADMINISTRASJON: Det er god stemning på klubbhuset til landets største håndballklubb, Randesund IL, etter herrenes VM-sølv. Sportsutvikler Sverre Mansaas Bleie (foran), håndballsjef Mona Nordvik, trenerkoordinator Louise Pedersen og klubbsjef Øystein Konradsen. Foto: Inger M. Witteveen

Begynn med de yngste

Utfordringen er å bygge bredde blant de yngste og klare å holde på dem, mener Mona Nordvik, daglig leder i Randesund IL Håndball.

ALLE SKAL MED: - Vi har plass til alle gutter som vil være med, sier Mona Nordvik, daglig leder for Randesund IL Håndball. Foto: Inger M. Witteveen ALLE SKAL MED: – Vi har plass til alle gutter som vil være med, sier Mona Nordvik, daglig leder for Randesund IL Håndball. Foto: Inger M. Witteveen

– Oppstarten er viktig. Hos oss skal alle gjennomføre barneidrett første året, sier hun. På den måten vil de få en smakebit av håndball. Etter hvert er det tilrettelegging gjennom samarbeid med fotballen, for å unngå kollisjoner av treningstider.

BEDRE HALLKAPASITET: Om et snaut år står hall nummer to ferdig på Sukkevann. Trenerkoordinator i Randesund IL Håndball, Louise Pedersen, gleder seg til å åpne dørene, forhåpentligvis for enda flere guttehåndballspillere. Foto: Inger M. Witteveen BEDRE HALLKAPASITET: Om et snaut år står hall nummer to ferdig på Sukkevann. Trenerkoordinator i Randesund IL Håndball, Louise Pedersen, gleder seg til å åpne dørene, forhåpentligvis for enda flere guttehåndballspillere. Foto: Inger M. Witteveen

Av rekrutteringsgrep nevnes å invitere til Åpen dag. Klubben har også et eget Gutteprosjekt, med en fellestrening i uka for gutter i alderen 11-15 år. Eller slik som Fredagshåndballen for 3. til 6. klasse, åpent for alle som ønsker å prøve seg. Her er halltrening etterfulgt av en sosial happening, gjerne med pizza og håndballkamp på tv. I Helteprosjektet skal klubbens egne håndballspillere i alderen 15-17 år ta noen treningsøkter i yngre lag.

– VM-helter er en ting, men for de yngste er det like viktig med lokale helter, sier Nordvik.

OPTIMISTISK: Sverre Mansaas Bleie er sportsutvikler i Randesund og har tro på en ny æra for norsk gutte- og herrehåndball. Foto: Inger M. Witteveen OPTIMISTISK: Sverre Mansaas Bleie er sportsutvikler i Randesund og har tro på en ny æra for norsk gutte- og herrehåndball.
Foto: Inger M. Witteveen

I år skal 40 unge spillere ut som helter. Sportsutvikler Sverre Mansaas Bleie håper interessen rund herrelandslaget skal gjøre rekrutteringen enklere.

– Jentesiden går av seg selv, men vi må jobbe for å ha det antallet gutter vi har nå, sier han.

DE YNGSTE: Randesund har guttelag i alle årsklasser fra syv til atten. Her har en gjeng syvåringer tatt oppstilling i gymsalen på Dvergsnes skole. Foran, fra venstre: Georg Henriksen, Theodor Pedersen, Mikkel Dahl Nordvang og Olai Amundrød. Bak, fra venstre: Christian Krogh Gunnerød, Ruben André Mjåvatn, Tobias Gjertsen, Tobias Røskaft Flatøe og Magnus Johansen. Foto: Inger M. Witteveen DE YNGSTE: Randesund har guttelag i alle årsklasser fra syv til atten. Her har en gjeng syvåringer tatt oppstilling i gymsalen på Dvergsnes skole. Foran, fra venstre: Georg Henriksen, Theodor Pedersen, Mikkel Dahl Nordvang og Olai Amundrød. Bak, fra venstre: Christian Krogh Gunnerød, Ruben André Mjåvatn, Tobias Gjertsen, Tobias Røskaft Flatøe og Magnus Johansen. Foto: Inger M. Witteveen

Kanskje en ny Sander Sagosen

– Vi trener på finter, forklarer Olai Amundrød, syv år.

I gymsalen på Dvergsnes skole er det mye engasjement, høyt lydnivå og mange high fives, når syvåringene kaster ball. Mange av de håpefulle har fått med seg at det har vært VM, og flere mente det ble gullmedalje. Tobias Gjertsen syntes de norske guttene var fryktelig flinke til «å drible».

FORELDREBASERT: Tobias Røskaft (7) får en leksjon i kast og mottak av mamma og trener Kari Røskaft. Foto: Inger M. Witteveen FORELDREBASERT: Tobias Røskaft (7) får en leksjon i kast og mottak av mamma og trener Kari Røskaft. Foto: Inger M. Witteveen

Kari Røskaft, Anette Mjåvatn og Birgitte Løevold er mammaer og trenere.

– RIL er mamma- og pappabasert, så vi gjør så godt vi kan, ler Røskaft mens hun demonstrerer kast og mottak.

– Mamma, vi kan jo alt dette nå, sukker sønnen Tobias.

Men mor er fortsatt ikke fornøyd. Grunnteknikken må sitte hvis man skal bli en ny Sagosen, Myrhol, Tønnesen, Lie Hansen eller noen av våre andre nye helter.

 

nykommer%20handball.jpg

 NYKOMMER: Allerede mandag, ett døgn etter VM-sølvet, er rekrutteringen i gang. Femtenårige Stelvio Freitas (t.h.) er på sin aller første håndballtrening. Her bygges det muskler. Marius Ruud (15) synes det er kult med nye lagkamerater på Randesund Gutter 15. Foto: Inger M. Witteveen

Begynte dagen etter VM

Kanskje er rekrutteringsproblemet allerede i ferd med å løse seg. For dagen etter det historiske VM-sølvet er femtenårige Stelvio Freitras på sin aller første håndballtrening, inspirert av håndballgutta og med et ønske om trening utenom fotballsesongen.

– Det virker gøy med håndball. Og det var så gøy at det ble VM-sølv til håndballgutta. Det ga inspirasjon, sier nykommeren og løfter vekter.

Håndball er kontaktidrett, og da gjelder det å bygge muskler. Imens tar Marius Ruud en pust i bakken. Han har spilt siden han var ti år og sett gutter komme og gå. Nå håper han flere vil begynne. Det gjør også Magnus Øie (20), som trener Gutter 15 sammen med Mats Åteigen.

– Vi er kjempegira på å få med flere, så mange som mulig, vi trenger alle, lyder oppfordringen.

UENIG OM VM-HELTER: Sander Sagosen var best av de norske i VM, mener Anders «RS» Rokne Stensland (t.v.), mens Markus Strøm Karlsen synes det må enten være Kristian Bjørnsen eller Bjarte Myrhol. De to femtenåringene er henholdsvis strek og venstreback/midtback på Randesund Gutter 15. Foto: Inger M. Witteveen UENIG OM VM-HELTER: Sander Sagosen var best av de norske i VM, mener Anders «RS» Rokne Stensland (t.v.), mens Markus Strøm Karlsen synes det må enten være Kristian Bjørnsen eller Bjarte Myrhol. De to femtenåringene er henholdsvis strek og venstreback/midtback på Randesund Gutter 15. Foto: Inger M. Witteveen

Mens frafallet for alvor begynner å gjøre seg gjeldene i denne aldersgruppen, har trenerduoen faktisk opplevd å få flere nye spillere.

– Det viser at vi gjør noe riktig. At det snakkes om at det er et godt miljø i laget, sier Øie. Et viktig poeng, for her bør varselklokkene ringe når det i breddeserien for Gutter 15/16 bare er seks lag igjen i hele Agder.

IMPONERT: Erik Sørensen (18) på Randesunds Lerøylag fikk ekstra motivasjon av herrenes innsats i VM. Foto: Inger M. WitteveenIMPONERT: Erik Sørensen (18) på Randesunds Lerøylag fikk ekstra motivasjon av herrenes innsats i VM. Foto: Inger M. Witteveen

Eliteserier legger lista

En som har latt seg begeistre av VM-heltene er Erik Sørensen, KKG-elev med håndball som toppidrett, venstrekant på Randesund Gutter 18, Lerøylaget, 2. divisjon herrer og nå også begynt å trene med KIFs 1. divisjonslag som Randesund har et samarbeid med.

– Det har vært en stor inspirasjon. De overrasket med å komme til finale, ingen hadde forventet det. Det ga meg enorm motivasjon ved å se hvor langt man kan komme, sier attenåringen.

Randesund har guttelag i begge de nasjonale eliteseriene for henholdsvis 16- og 18-åringer, Bring og Lerøy. I sistnevnte er klubben også den eneste på Agder som har kvalifisert seg, for andre år på rad.

Kontinuitet og kompetanse på trenersiden, mener trener Kjetil Tveit er nøkkelen. Ved å delta i landsdekkende serier ser man fort hvor lista ligger.

– Spesielt for oss på Sørlandet med få lag og lite konkurranse. Vi får justert nivået når vi møter de beste. Det er fort gjort å sove i timen. Her ser gutta hva som kreves, det kan motivere, sier han.

KONGEN PÅ HAUGEN: Randesund Gutter 18 er det eneste guttelaget fra Agder som er kvalifisert for den nasjonale eliteserien, Lerøyserien. Nederst fra venstre: Kristoffer André Hornnes, Henrik Furnes, Jon Erlend Torsås, Olav Torsvik, Lars Marcussen, Sivert Jørgensen og Lars Christian Hurvenes. Andre rekke fra venstre: Kjell Kristian Sømme, Gard Øvrevik, Markus Nilsen, Ragnar Mykland, Daniel Etsy og Anders M. Tryfoss. Tredje rekke fra venstre: Eirik Odinsen, Øyvind Karlsen, Erik Sørensen og Ole Corrigan. På toppen troner Magnus Antonsen. Foto: Inger M. Witteveen KONGEN PÅ HAUGEN: Randesund Gutter 18 er det eneste guttelaget fra Agder som er kvalifisert for den nasjonale eliteserien, Lerøyserien. Nederst fra venstre: Kristoffer André Hornnes, Henrik Furnes, Jon Erlend Torsås, Olav Torsvik, Lars Marcussen, Sivert Jørgensen og Lars Christian Hurvenes. Andre rekke fra venstre: Kjell Kristian Sømme, Gard Øvrevik, Markus Nilsen, Ragnar Mykland, Daniel Etsy og Anders M. Tryfoss. Tredje rekke fra venstre: Eirik Odinsen, Øyvind Karlsen, Erik Sørensen og Ole Corrigan. På toppen troner Magnus Antonsen. Foto: Inger M. Witteveen

Lerøy er et nåløye der kun de 16 beste lagene i Norge deltar. Hjemmerunden arrangeres 11.-12. februar med Kolbotn, Fyllingen Bergen og Herkules på gjestelista. Da kan unge håndballspirer oppleve sin egne lokale helter på nært hold.